UPLO het nieuwe kennisnet

Omgevingsdienst NL bouwt in samenspraak met partners aan een nieuw kennisnet. In deze fase heet het nieuwe kennisnet UPLO (Uitvoeringsplatform Leefomgeving). Het ultieme doel van UPLO is dat alle professionals in vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) via dit platform kennis gaan delen. Het gaat om ongeveer 400 organisaties, waaronder de 28 omgevingsdiensten, gemeenten, provincies, waterschappen en de landelijke inspectie ILT.

Nu zit nog veel kennis in het hoofd van de VTH-professional en zijn directe collega’s, maar die kennis is ook waardevol voor medewerkers van andere diensten en overheden. Het nieuwe kennisnet biedt één digitale en sector brede samenwerkings- en kennisomgeving. Op dit platform kunnen (later) alle professionals op thema en inhoud samenwerken over de grenzen van hun eigen organisatie heen.

VTH-taken zijn wettelijk verankerd, maar niet alle werkwijzen zijn vastgelegd en standaard voor alle VTH-professionals. UPLO biedt straks een centrale plek waar VTH-professionals actuele en uitvoerbare kennis kunnen ophalen, kunnen ontwikkelen en kunnen delen. Het kennisnetwerk is in eerste instantie voor de VTH-professionals in dienst van de omgevingsdiensten. Dat wordt later uitgebreid naar alle relevante diensten en overheden.

UPLO maakt het mogelijk om werkwijzen, protocollen en praktijkkennis te uniformeren, versiebeheer te borgen, en tegelijkertijd decentraal eigenaarschap van kennis vast te houden. Het nieuwe kennisnet draagt direct bij aan het verhogen van de kwaliteit, consistentie en effectiviteit van uitvoering binnen het VTH-stelsel. UPLO sluit aan bij bestaande interne initiatieven bij omgevingsdiensten en voorkomt dat ieder voor zich het wiel opnieuw uitvindt.
Omgevingsdiensten in Nederland willen bedrijven en ondernemers gelijk speelveld bieden. UPLO faciliteert dat versnipperde kennis, kennis uit persoonlijke netwerken of kennis uit een variatie aan documenten een eenduidige status en borging krijgen.

UPLO maakt onderdeel uit van het Omgevingsdienst NL – kennisnetwerk. Het kennisnetwerk bestaat uit kennisregisseurs, kennisvertegenwoordigers en kennismakelaars. Zij stimuleren en faciliteren de samenwerking door letterlijk professionals te verbinden en door ontmoetingen te organiseren. De kennisregisseurs ontwikkelen landelijk dekkende netwerken, samen met kennismakelaars en kennisvertegenwoordigers voor inhoudelijke thema’s. Door deze samenwerking van professionals ontstaat een dynamische uitwisseling van kennis en expertise.

De toegevoegde waarde van het nieuwe kennisnet voor partners is groot:

  • Uniformering van uitvoering bevordert gelijke behandeling van bedrijven en burgers;
  • Efficiëntere taakuitvoering door hergebruik van actuele en gevalideerde kennisproducten;
  • Professionalisering van het vakgebied, doordat kennisontwikkeling een gezamenlijke, transparante activiteit wordt;
  • Meer sturing en inzicht voor management en bestuur, dankzij monitoring van gebruik, activiteit en lacunes.