Onze missie

Schone lucht, schoon water en een schone bodem. We kunnen niet zonder en hebben het nodig om in Nederland fijn te kunnen leven, wonen, werken en recreëren.

Want stel je voor dat de lucht om jou heen vervuild is. Of dat je gaat zwemmen en ontdekt dat er legionella in het water zit. En wat als je kind speelt met zand waar lood in zit? Samen moeten we zorgen voor schone lucht, het water en de bodem – het milieu. 

Omgevingsdiensten in Nederland zien erop toe dat inwoners en bedrijven de milieuwet naleven. Omgevingsdienst NL verbindt als vereniging de 28 omgevingsdiensten en haar stakeholders met elkaar. Als kenniscentrum verzamelen, bundelen, ontwikkelen en delen we kennis. Kennis over de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving van de milieuwet (2024 omgevingswet).

Omgevingsdienst NL is dé gesprekspartner als het gaat om het milieu en zet het op de agenda. Samen met alle omgevingsdiensten en partners organiseren we (kennis)events, geven we voorlichting (ook aan de media) en bouwen we aan een eigen academie. Ook voeren we landelijke projecten uit, adviseren overheden en brengen uitvoering en beleid samen