Het is 13 mei 2000 als op een warme zomerdag in Enschede een vuurwerkopslag ontploft en grote schade aanricht. Bij deze ramp komen 23 mensen om en raken honderden gewond en wordt in een paar uur een complete woonwijk verwoest.
De ramp in Enschede is samen met de cafébrand in Volendam (2001) en de brand bij een chemiebedrijf in Moerdijk (2011), een wake-up call, die de noodzaak van strengere milieu- en veiligheidsmaatregelen benadrukt. Deze incidenten zijn de directe aanleiding om vergunningverlening, toezicht en handhaving in de milieuwetgeving professioneel te organiseren.
Commissie Mans
De oud-burgemeester van Enschede, Jan Mans, krijgt een paar jaar later de opdracht om de regering daarover te adviseren. De commissie Mans brengt in 2008 het rapport ‘De tijd is rijp’ uit. De belangrijkste aanbeveling is de kennis en expertise over de uitvoering van milieuwetgeving te bundelen en onafhankelijk van het bestuur onder te brengen bij uitvoeringsdiensten.
Omgevingsdiensten
In 2013 zijn in lijn met de aanbevelingen van de commissie Mans de omgevingsdiensten opgericht. 28 in totaal. Het zijn gespecialiseerde uitvoeringsdiensten die namens gemeenten en provincies milieuvergunningen verlenen, toezicht houden en handhavend optreden. De omgevingsdiensten zorgen dat bedrijven en organisaties voldoen aan de strenge normen voor milieu, veiligheid en gezondheid.
Leefomgeving
De omgevingsdiensten zijn een belangrijke schakel voor een schone, gezonde en veilige leefomgeving. Daar werken dagelijks ongeveer 6.500 deskundige collega’s aan. Van luchtkwaliteit tot geluidsoverlast, van afvalbeheer tot asbestverwijdering – omgevingsdiensten hebben een sleutelrol in beschermen van de leefomgeving.