OD NZKG winnaar Softbot Award 2020

Op 21 april tijdens het jaarlijks congres Robotisering in de Overheid is Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) uitgeroepen tot winnaar van de Softbot Award 2020. Danny van Zoen en Hakan Eker hebben namens OD NZKG met gepaste trots de award digitaal in ontvangst genomen.

Het kennisplatform Robotisering in de overheid, looft ieder jaar de softbot award uit voor de beste implementatie van een software robot binnen een overheidsorganisatie. OD NZKG heeft de prijs gewonnen voor de softbot binnen het proces van het geautomatiseerd anonimiseren en metadateren. De dienst maakt handig gebruik van taalsoftware enerzijds en procesautomatisering anderzijds. De taalsoftware maakt het mogelijk om documenten net als mensen te interpreteren. Hierdoor wordt het mogelijk om in documenten persoonsgegevens te herkennen en deze weg te lakken. Een tweede toepassing is het herkennen van belangrijke metadata in de documenten zoals de documentnaam en de auteur. De combinatie met procesautomatisering zorgt er ten slotte voor dat de toepassing feilloos aansluit bij de bestaande werkprocessen zoals publiceren, Wob verzoeken en het registreren van documenten. Dit scheelt enorm veel tijdrovend en repeterend werk.

Lovende woorden

De inzendingen voor de prijs zijn beoordeeld op efficiëntie, complexiteit, originaliteit, kwaliteit en de WAUW-factor. De vakjury sprak lovende woorden over de toepassing. Met name het lef van de organisatie om een stuk van een van haar meest gevoelige en complexe processen op deze wijze te automatiseren kon rekenen op lof. Maar ook de maatschappelijke relevantie en efficiencywinst zijn hoog gewaardeerd. Een hele mooie waardering en erkenning voor het werk van OD NZKG.

Gerelateerde berichten