Data en informatievoorziening:

Een effectief VTH-stelsel staat of valt met een soepele stroom van informatie. Data & IV ondersteunt VTH-medewerkers door heel Nederland door de datakwaliteit en gegevensuitwisseling te verbeteren, zodat zij hun energie kunnen richten op waar het écht om draait: het beschermen van onze leefomgeving.

Waarom we dit doen

Van data naar daadkracht: wij zorgen voor een eenduidige, actuele en herbruikbare informatievoorziening die leidt tot impactvolle uitvoering van VTH-taken en beleidsontwikkeling, in samenwerking met omgevingsdiensten en stelselpartners.

Team data & IV

Maaike Boon

Coördinator Digitale Projecten

Maarten Schuurman

Informatiemanager

Dirk-Jan Dijkstra

kennisregisseur data en informatievoorziening

Hans Seinen

Strategisch Informatiemanager

Bert van Capelle

Projectleider Digitale Projecten

Bianca Joustra

Manager

Prioriteiten

1. Conceptueel informatiemodel (CIm VTH Flo)

a. De eerste stap richting standaardisatie wordt gezet met het Conceptueel Informatiemodel VTH Fysieke Leefomgeving (CIm VTH FLo). Dit model creëert een gemeenschappelijke taal door informatie te beschrijven en te structureren. Het is ontworpen om als standaard te dienen voor gegevensuitwisseling tussen alle partners binnen het vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)-stelsel. Het CIm VTH FLo omvat zowel de juridische aspecten van vergunningen als de fysieke situatie met betrekking tot toezicht, en vormt daarmee het fundament voor de meeste uniformeringsvraagstukken binnen dit systeem. Data & IV draagt hieraan bij door een coördinerende rol te spelen in het reviewproces, maar ook kritisch inhoudelijk mee te kijken en denken bij de totstandkoming van het CIm VTH FLo.
b. Aanspreekpunt: Hans

2. Uniforme registratie MBA’s

a. Vanaf de invoering van de Omgevingswet staat de milieubelastende activiteit (MBA) centraal voor milieuvergunningen en handhaving. Om informatie hierover consistent te verzamelen en te beheren, is een uniforme dataset ontwikkeld die zal leiden tot het Register milieubelastende activiteiten (RmBA). Dit register zal landelijke analyses van milieueffecten mogelijk maken, de samenwerking tussen overheden verbeteren, en de ontwikkeling van beleid ondersteunen. Het draagt ook bij aan meer transparantie en een betere dienstverlening.

Omgevingsdienst NL Data & IV heeft geen projectleiding, maar levert een actieve en inhoudelijke bijdrage door een coördinerende en faciliterende rol te vervullen richting de omgevingsdiensten. De verantwoordelijkheid voor de implementatie van de MBA-gegevensset ligt bij het projectteam Uniforme registratie MBA’s. Een tijdelijke versie van het register wordt dit jaar operationeel, waarna de ontwikkeling naar een volledig functioneel register zal doorgaan. Een correcte en complete implementatie van de MBA-gegevens is van cruciaal belang voor succesvolle gegevensuitwisseling en de effectieve vulling van het Rmba.
b. Aanspreekpunt: Maaike

3. Uniforme registratie toezicht

a. Vanaf dit jaar neemt Omgevingsdienst NL nadrukkelijk de regie op het thema Datakwaliteit Toezicht Milieu. Hierbij vervullen we een aanjagende, verbindende en kaderstellende rol. Hoewel het formele project onderdeel is van het programma Digitaal VTH-stelsel Milieu van het ministerie van IenW, kiezen we er bewust voor om proactief te handelen.

Het doel is om inzicht te krijgen in hoe de registratie van bevindingen en handhavingsinstrumenten binnen omgevingsdiensten kan worden geüniformeerd en verbeterd. Dit inzicht begint met het in kaart brengen van de huidige registratiepraktijken, inclusief het ophalen van knelpunten en behoeften.
b. Aanspreekpunt: Maaike

4. Datagedreven Vergunningverlening

a. We bepalen de strategische richting voor de transitie naar Datagedreven Vergunningverlening (DGV) binnen de omgevingsdiensten. De huidige versnippering van initiatieven, de complexiteit van de historisch gegroeide vergunningssituatie en een gebrek aan een overkoepelende visie belemmeren effectief en efficiënt werken in het VTH-stelsel. Omgevingsdienst NL ziet DGV als een strategisch einddoel: een vergunning die bestaat uit een gestandaardiseerde set van actuele, toegankelijke en herbruikbare gegevens. Hiervoor zullen we in kaart brengen welke specifieke informatie hiervoor noodzakelijk is om gestructureerd op te slaan.
b. Aanspreekpunt: Maarten

UPLO het nieuwe kennisnet

Omgevingsdienst NL bouwt in samenspraak met partners aan een nieuw kennisnet. In deze fase heet het nieuwe kennisnet UPLO (Uitvoeringsplatform Leefomgeving). Het ultieme doel van UPLO is dat alle professionals in vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) via dit platform kennis gaan delen. Het gaat om ongeveer 400 organisaties, waaronder de 28 omgevingsdiensten, gemeenten, provincies, waterschappen en de landelijke inspectie ILT.

Agenda

Vandaag